Pravilnom prehranom dojilja osiguruje bebi primjereni prehrambeni unos koji je neophodan za bebin pravilni rast, razvoj i zdravlje. Ujedno omogućuje zdrav i siguran oporavak rodilje nakon porođaja.

Mati dojilja još uvijek jede kao za dvoje. Ona je još uvijek jedini izvor svih prehrambenih tvari potrebnih bebi.

Praktične preporuke

 • Svakodnevni unos povrća i voća (poželjno je dnevno uzeti jedan obrok s narančastim povrćem, dva obroka s zelenim lisnatim povrćem te jedan obrok voća citrus skupine). Praktično, to znači uključiti dva komada voća ili povrća u svaki obrok (na primjer, bananu i čašu narančinog soka za doručak, čašu soka od rajčice i salatu za ručak, te obrok od obarenog povrća za večeru).
 • Povećati unos žitarica. Najmanje 5 obroka treba sadržati kruh od cijelog zrna i žitarice (pšenične pahuljice, riža).
 • Dovoljan unos mlijeka. Dojilja ima dnevne potrebe za kalcijem jednake jednoj litri nemasnog mlijeka.
 • Dovoljan unos bjelančevina. Dnevno unijeti tri obroka s bjelančevinama i to posno meso, piletinu bez kože, ribu ili kuhani grah ili grašak.
 • Nadopuna vitaminskim pripravcima. U konzultaciji s liječnikom u slučaju potrebe za dodatnim vitaminskim i mineralnim pripravcima.
 • Pažljiv izbor pića. Sve što majka pije, popije i beba koju doji. Zato treba piti dovoljno vode, a smanjiti unos alkohola i kofeina kavom, čajem i drugim napicima.
 • Uravnotežen unos kalorija. Dojiljine dnevne potrebe veće su od potreba odrasle osobe za 500 kalorija, ali su potrebe za vitaminima i mineralima veće. Dnevne potrebe dojilje kreću se od 2000 do 2200 kalorija.
 • Potrebno je redovito jesti tijekom dana. Gotovi proizvodi siromašni vitaminima i mineralima a bogati kalorijama nisu poželjni.
 • Tijekom dojenja nije potrebno biti na dijeti. Umanjen kalorijski unos podrazumijeva umanjen unos potrebnih vitamina i minerala čime majka postaje sklona češćim prehladama, osjećaju zamora te drugim zdravstvenim problemima, dok kvaliteta mlijeka i bebino zdravlje mogu također trpjeti posljedice. Prvih šest tjedana nakon porođaja nema potrebe da majka brine o svojoj težini.
 • Potrebno je izbjegavati gurmanski začinjena jela (grah, brokule, cvjetaču, luk i češnjak, papar), već treba pripremati jednostavna hranjiva jela s puno povrća, voća, posnog sira i mesa.
 • Аko majka puši duhan ili pije alkohol, oni prelaze u mlijeko i mogu naškoditi bebi, a ujedno umanjuju izlučivanje mlijeka. Ako je majka pušač, ne treba pušiti više od 10 cigareta na dan, te izbjegavati pušiti u prostoriji u kojoj beba boravi.
 • U slučaju obiteljske opterećenosti alergijama, moguće je da dojilja koja unosi mlijeko, jaja, ribu ili citrusno voće prouzroči reakciju na njih kod bebe.
 • Ukoliko je beba alergična na kravlje mlijeko, potrebno je da majka ograniči unos tog mlijeka, a potrebu za kalcijem zadovolji drugom hranom (keljom, brokulama, lososom, sardinama).
 • Ukoliko je majka na vegetarijanskoj dijeti, postoji rizik razvoja nedostatka vitamina B12, te je zato potrebno konzultirati liječnika koji će preporučiti nadopunu vitamina B12.
 • Većina lijekova je sigurno i ne prelazi u mlijeko, ali majka ipak treba konzultirati liječnika ukoliko uzima lijekove. Samo mali dio lijekova prelazi u majčino mlijeko i može naškoditi bebi. Poželjno je izbjegavati chloramphenicol i tetracikline kao i metronidazol i sulfonamide. Izbjegavati lijekove koji mogu smanjiti mlijeko poput kontracepcijskih lijekova koji sadrže estrogene i tiazidne diuretike.

 Tijekom dojenja beba koristi hranjive tvari koje dobiva od majke. Čak i kada prehrana majke nije primjerena, mlijeko zadovoljuje bebine potrebe. Ali, time lako može doći do nedostatka određenog vitamina ili minerala u majke, što utječe kako na zdravlje majke tako i na zdravlje bebe. Tako vitamini K, B6, C i drugi vitamini izravno ovise o majčinoj prehrani. Stoga se u ovom razdoblju u određenim slučajevima dopušta naknada multivitaminskim ili mineralnim pripravcima u konzultaciji s liječnikom. Ne treba nadmašiti preporučenu dozu određenih vitamina i minerala.   

Određeni vitamini i minerali u većoj dozi mogu prouzročiti i određene probleme. Prekomjerni unos željeza može prouzročiti zatvor ili proljev. Svakako, vitaminski i mineralni pripravci ne mogu jamčiti zdravlje ukoliko je prehrana slaba.

Zato je uvijek potrebno najprije osigurati dovoljan unos voća i povrća kao izvora vitamina i minerala. Oni su bogati i drugim prehrambenim tvarima neophodnim za zdravlje, a koje farmaceutski pripravci ne mogu osigurati.

 Dan je pregled proizvoda bogatih određenim vitaminima i mineralima

VITAMIN

DJELOVANJE

IZVOR

RDA

Vitamin А

-vid

-rast zubi i kostiju

-koža i epitelij

- Vitamin А,  obogaćeno mlijeko, narančasto voće, zeleno povrće i voće 

1300 RE

Vitamin  D

Razvoj kostiju i zuba

Vitamin D, obogaćeno mlijeko 

400 IU

Vitamin  Е

Zaštita tkiva o oštećenja i zaštita eritrocita

Bademi, klice, suncokretovo ulje, tamnozeleno lisnato povrće.

11-12 mg

Vitamin  К

Zgrušavanje krvi, razvoj kostiju.

Tamnozeleno lisnato povrće.

65 mg

Vitamin C

Vezno tkivo i zidovi krvnih žila, apsorpcija željeza, zaštita tkiva od oštećenja

Voće citrusne skupine, paprika, zelje, rajčica, voće.

90-95 mg

Vitamin  B1

Metabolizam

Klice, meso, grašak

1.6 mg

Vitamin  B2

Metabolizam

Mlijeko, jogurt, jaje, žitarice, povrće

1.7-1.8 mg

Nijacin

Metabolizam

Piletina, kikiriki

20 mg

Vitamin  B6

Gradnja živčanog tkiva i sinteza bjelančevina.

Banana, avocado, meso, riba, špinat

2.1 mg

Vitamin  B12

Prevencija slabokrvnosti, gradnja živčanog tkiva.

Meso, mlijeko, tuna, jaja, piletina, sir.

2.1 mg

Folna kiselina

Normalna stanična funkcija, prevencija slabokrvnosti

Tamnozeleno povrće, naranča, klice.

260 mg

Kalcij

Kosti i zubi, stezanje mišića I živaca

Mlijeko, jogurt, sir, špinat,

1200 mg

Kromij

Normalna glikemija

Klice, jabuke, žitarice, kvasac

50-200 mg

Bakar

Rad srca, prevencija slabokrvnosti

Plodovi mora, soja, iznutrice, mahunasto povrće

Željezo

Prevencija slabokrvnosti, reguliranje imuniteta

Meso, tamnozeleno povrće, obogaćene žitarice

Magnezij

Krvni tlak, mišićna I živčana funkcija

Mangan

Vezno tkivo, ugrušivanje krvi

Molibden

Metabolizam željeza

Selen

Zaštita tkiva od oštećenja

Cink

Cijeljenje rana normalan rast i spolni razvoj