Nema ničeg ljepšeg od mekane i nježne bebine kože. Ali ipak je moguća i pojava kožnih problema zabrinjavajućih za roditelje. Mnoge bebe su osjetljive na iritacije kože u prvim mjesecima života. Evo kako izaći na kraj s ovim promjenama.

Bebe su podložne osipima, ali trebate znati da većina osipa ne ošteti kožu i prođe spontano. Njega bebine kože ponekad se dojmi složenom, ali nije tako.

1. Pelenski dermatit

1. U slučaju crvenila u pelenskom predjelu, najčešće se radi o pelenskom dermatitisu. Javlja se uslijed iritacije kože u dodiru s nečistoćom i vlagom u pelenama. Najbolje ćete ga izbjeći održanjem pelenskog dijela suhim, češćom promjenom pelena – odmah pošto se ovlaže – umivanjem kože toplom vodom i nanošenjem kreme koja sadrži cinčni oksid.

2. Bebine akne

2. Druga promjena koja može biti zabrinjavajuća jesu bebine akne. One su posljedica majčinih hormona te se javljaju na obrazima i oko nosa. Hormoni potiču proizvodnju masnoća koje začepljuju masne žlijezde. Nestaju spontano nakon nekoliko tjedana. Ne treba ih tretirati. 


3. Mrlje na koži

3Mrlje na koži - diskoloracija kože. Nisu urođene, ali mogu postojati još od rođenja, ili se javiti kasnije. Roditelji ne trebaju brinuti, niti je potrebno bilo kakvo tretiranje. 

4. Atopijski dermatit i egzem

4Atopijski dermatit i egzem prepoznaju se po simptomima: crvenoj koži koja svrbi, a ishod su djelovanja nekog vanjskog čimbenika. Često se javljaju u djece s pozitivnom obiteljskom anamnezom što se tiče alergija. Egzem se najčešće javlja na obrazima. Tijekom vremena koža postaje suha, tanka i ljuskasta. Egzem najčešće nestane tijekom prve godine života. Atopijski dermatitis se javlja po cijelom tijelu. Tretman podrazumijeva otkrivanje i uklanjanje čimbenika koji je prouzročio pojavu. Treba koristiti blaga sredstva za kupanje te dobro hidratizirati kožu.


5. Suha koža

5Suha koža – suha koža koja se guli. Obično se javlja kod prenošenih beba. Ipak, nova koža je zdrava, mekana i vlažna. Ukoliko je koža i dalje suha nakon guljenja površinskog sloja, konzultirajte vašeg pedijatra. 


6. Cradle cappa

6. Cradle cappa – javlja se tijekom prvog ili drugog mjeseca a nestane krajem prve godine. Poznat je pod imenom seboroični dermatit i javlja se usljied pojačanog lučenja masnoća. Javlja se u obliku crvenog osipa nalik vosku, na glavi, vjeđama i čelu, pored nosa i iza ušiju. Koriste se posebni šamponi, ulja i losioni za njegu zahvaćenih dijelova kože.


7. Mali crveni prištići

7. Mali crveni prištići na dijelovima kože koji se znoje – miliaria rubra (na vratu, pelenskoj regiji, rukama i pregibima). Preporuča se hladna i suha sredina te lagana pamučna odjeća. Mogu se javiti i zimi uslijed presvlačenja bebe.


8. Milia

8. Milia – bijele pjege – najčešće po nosu i licu, zbog začepljenja masnih žlijezda. Ponekad se nazivaju bebinim aknama ali akne se javljaju zbog hormonskih promjena. Uobičajeno nestanu tijekom prvih nekoliko tjedana bez terapije. 


9. Gljivične infekcije

9. Gljivične infekcije se obično jave nakon uzimanja antibiotika. Osipom na jeziku i bukalnom sluzi, dok se u pelenskoj regiji javlja kao crvenilo s malim crvenim pjegama na ivici. Liječi se kremom ili otopinom za antigljivičnu terapiju.  


10. Opekline od sunca

10. Opekline od sunca – poželjno je ne izlagati odojčad suncu prvih šest mjeseci, a kasnije rabiti kreme sa zaštitnim čimbenikom, kapu i suncobran za zaštitu nježne bebine kože od sunčevih zraka. Usne, uši i nos morate zaštititi kremom koja sadrži cinčni oksid, tijelo se pokrije odjećom, a preporuča se i nošenje naočala.