AD je kronično, ponovljivo, upalno kožno oboljenje, koje se karakterizira češanjem i ekcematoznim kožnim promjenama i najčešće se javlja u razdoblju dojenja i djetinjstva. To znači da se može širiti i na druge dijelove kože (rukama, nogama), ali se obično smiruje tijekom druge godine života i ograničuje se na određene dijelove tijela. S obzirom na njihovu suhu kožu, ove bebe se mogu kupati svaki dan, ali je bitno odmah nakon kupanja ručnikom upiti kožu sa tijela, i čim prije, za nekoliko minuta čitavo tijelo, i zdravu kožu namazati kremom. Poželjno je ne mijenjatiu pripravke za kupanje i njegu kože. Uporaba kreme neće izliječiti egzem, ali je bitno neprekidno nanositi kremu na suhe dijelove tijela. Stoga se preporuča jednom dnevno mazati suhe dijelove tijela, u vašem slučaju trbuščić i prsa, pri svakoj promjeni pelena, ukoliko osjetite da je koža suha. Potrebno je rabiti kremu koja se upija i navlažuje kožu. Ova djeca ne vole toplotu te je poželjno da temperatura u sobi u kojoj borave bude oko 20-22 stupnja, ne treba ih previše oblačiti, odjeća treba biti komotna. Za njegu kože možete rabiti bilo koju kozmetiku koja će ovlažiti i onako suhu kožu. Ne očekujte da će kreme riješiti problem, one će samo vlažiti kožu kako ne bi bila suha. Potrebno je strpljenja i vremena, ali se posavjetujte sa vašim pedijatrom ukoliko imate ozbiljnijih problema s kožom.
Potrebno je češće nanositi kremu ili vitaminsku mast koji će vlažiti suhu kožu. To možete raditi više puta tijekom dana.
Savjeti o kupanju:
 • Kožu umivati sapunom i mlakom vodom na temperaturi od 37 stupnjeva
 • NE DULJE OD 5 MINUTA
 • Izbjegavati kupanje u pjenušavoj vodi jer lako može doći do iritacije kože.
 • Nježno upijati vodu sa kože ručnikom, naročito na pregibima, izbjegavati trljanje kože.
 • Odmah nakon svakog umivanja vodom na dobro osušenu kožu nanesite zaštitnu kremu specijalno namijenjenu njezi bebine kože.
Kako zaštititi vašu bebu od infekcija:
 • Dojiti bebu, jer majčinim mlijekom beba prima gotova antitijela i druge zaštitne čimbenike, koje ga štite od infekcija, a ujedno omogućuju razvijanje imuniteta
 • Pravilna dohrana i unos svih potrebnih hranjivih tvari (voće, povrća, meso, žitarice, mliječni proizvodi)
 • Ne pušiti u kući i često zračiti prostoriju
 • Svakodnevni boravak na svježem zraku
 • Pranje ruku od strane ukućana
 • Izbjegavati boravak u zatvorenim javnim prostorima ( Ramstor, Vero, igračnice, rođendani..)
S obzirom da su promjene lokalizirane samo na vratu treba vidjeti koji je razlog tomu. Može se dogoditi da, ukoliko je dijete znoji i neprekidno je vlažno na toj regiji, doći do oštećenja kože i pojave infekcije. Poželjno je da regija bude slobodna, nositi bluze širokih razreza. Rabiti bijelu pamučnu posteljinu, eventualno promijeniti jastuk na kojem beba spava (perje, sintetika...). Ukoliko su promjene i dalje prisutne, konzultirajte dermatologa.
Moguće je da je u pitanju egzem, koji je sada, tijekom zimskih mjeseci naglašeniji uslijed hladnoće. Važno je često nanositi kremu na suhe dijelove obraza, može i nekoliko puta na dan. Možete rabiti bilo koji ovlaživač: riblje ulje, obični vazelin (bez dodanog parfema ili drugih dodataka). U slučaju crvenila možete rabiti kremu s cinkom, jer cink smiruje crvenilo. Važno je da u prostoriji ne bude pretoplo, da ga ne odijevate previše, jer ova djeca ne podnose toplo. Problemi s obrazima će se najvjerojatnije smiriti kad zima prođe, tijekom proljeća i ljeta pod djelovanjem sunca. Možete i sada, tijekom zimskih mjeseci koristiti AD kapi umjesto vitamina D ili Vigantol zbog važnosti vitamina A za kožu.
Bebe se kupaju svaki dan i poželjno je odmah nakon kupanja na kožu nanijeti kremu za njegu. Ukoliko je suša možete rabiti vitaminsku kremu ili neki drugi ovlaživač. Ako imate problem s crvenilom i osipom u regiji pelene možete koristiti kremu obogaćenu cinkom. Dakle, nije neophodno rabiti riblje ulje za njegu kože.
Ukoliko ne idu u vrtić, djeca do tri godine najčešće obole od virusnih infekcija za koje nema potrebe za bilo kakvim lijekovima. Svaka virusna infekcija traje od četiri do sedam dana i spontano prolazi. Naročito, s obzirom da je vaše dijete sklono alergijama, poželjno je ne davati lijekove nepotrebno (antibiotike, sirupe na bazi trava, antipiretike). Za temperaturu rabite antipiretik ako je temperatura viša od 38,50С ispod pazuha. Teško je reći jesu li promjene na obrazima vezane uz uzimanje lijekova, moguće je da je sama infekcija u kombinaciji s lijekovima naglasila te promjene.
Radi se o seboroičnom dermatitisu kod odojčadi i obično se javlja na kosmatom dijelu glave, ali se može javiti i na vjeđama, ušima i oko nosa. Obično spontano nestanu do godine dana i bezopasno su i privremeno stanje, koje se javlja uslijed prevelikog lučenja masnoća. Poznat je pod imenom „Cradle cap“. Rabe se posebni šamponi, ulja za bebe te određene kreme i losioni za njegu ovih zahvaćenijih dijelova kože. Preporuča se ljuske topiti uljem za bebe a nakon toga ih nježno ukloniti mekim češljem. Ako su promjene velike, postupak ponavljati nekoliko dana. Ne preporuča se odmah ukloniti sve promjene jer je koža nježna i lako ju je oštetiti. Ako su promjene ili svrab glavice i dalje prisutni konzultirajte pedijatra ili dermatologa.
Najvjerojatnije se radi o gljivičnoj infekciji koja se Canestenom smiruje. Gljivične su infekcije mukotrpne i zahtijevaju dugotrajniju lokalnu terapiju (2-3 tjedna). Potrebno je kožu lica umivati vodom, održavati ju suhom, ne rabiti ulja i losione. Izbjegavajte uporabu antibiotika koji podržavaju razvoj gljivičnih infekcija. Konzulturajte dermatologa o trajanju terapije ukoliko se ne radi o nekom drugom stanju kože.
S obzirom da se radi o promjeni na koži koja traje duže vremena, treba uraditi konzultaciju i pogledati ih. Konzultaciju možete zakazati u imunološkoj ambulanti Dječje klinike. (3147714).
Dovoljan je sapun i šampon za kupanje, a nakon toga nanijeti mlijeko za tijelo, posebice zimi kada je koža izloženija sušenju uslijed hladnoće i zbog presvlačenja.
Češanje ne znači uvijek alergiju i mogu ga prouzročiti druga stanja. Zimi se može javiti ako je koža suša od hladnoće, ili od vune i zbog preutopljenosti. Antihistaminici obično ne pomažu. Važno je rabiti ovlažnjivače, koji čine kožu mekšom i mogu smanjiti svrab. U svakom je slučaju potrebno konzultirati pedijatra o mogućim drugim razlozima pojave svraba.
U beba se neposredno nakon rođenja javljaju bijele točkice na licu u predjelu nosa, koje obično nestanu. Oni su rezultat maminih hormona. Mislim da nije ništa ozbiljno, ali sačekajte da biste vidjeli hoće li nestati. Možete se konzultirati s vašim pedijatrom kada odete na redovitu kontrolu. Odmah nakon kupanja poželjno je nanijeti kremu za njegu cijelog tijela kako bi se sačuvala i održavala normalna vlažnost. Nema potrebe nanositi posebnu kremu.
Ukoliko na koži nema oštećenja, nego samo masnica, ona će se spontano povući upijanjem krvarenja. Nema potrebe tretirati bilo čime.
Ukoliko se radi o bebinim aknama, one obično nestanu spontano tijekom drugog mjeseca i nema potrebe za nikakvom dodatnom terapijom. S obzirom da stellatopia i cinčna krema imaju učinka na promjenama, možda se ne radi o bebinom aknama. Konzultirajte se s vašim matičnim liječnikom, da se ne radi o egzemu ili nekim drugim promjenama.
S obzirom da je vaša beba još uvijek mala i termoregulacija je nezrela, pazite da ga previše ne odijevate. Pojava osipa je moguća kod preutopljene bebe. Neka vam orijentacija bude kako ste vi odjenuti, toliko odijevajte i bebu. Temperatura u prostoriji treba biti oko 20 stupnjeva, jer se osip na koži može javiti ukoliko je pretoplo. Probajte skinuti odjeću sa bebe i vidjeti hoće li to dovesti do povlačenja osipa. Ako je i dalje prisutan konzultirajte se sa vašim matičnim liječnikom.